Ini resepi kegeraman aku.. aku suka cencaru goreng sumbat belakang ne.. Ini memang resepi mak aku..Simple.. bahan pun tak banyak..Silalah mencuba....
Cara-cara:
Bahan-Bahan:
- 3 ekor ikan cencaru yang bersaiz besar
- minyak masak untuk menggoreng
- 4 batang cili api/padi (nak pedas letak lebih)
- 2 ulas bawang merah
- ¾ ulas bawang putih
- 2 batang serai (dihiris)
- sedikit hali
- garam secukup rasa
- kunyit dan garam untuk bahagian luar badan ikan
Cara-cara:
1. Ikan yang telah disiang, dibelah belakang kiri dan kanan.
terlebih dahulu
2. Campurkan cili api, bawang merah, bawang putih, serai dan
garam secukup rasa.
3. Tumbuk semua bahan sehingga hampir lumat.
4. Sebelum itu, sapukan kunyit dan garam pada bahagian badan
ikan.
3. Sumbatkan bahan yang ditumbuk ke dalam bahagian yang
dibelah dan ke dalam perut ikan tersebut.
6. Goreng ikan tersebut sehingga garing masak.
terlebih dahulu
2. Campurkan cili api, bawang merah, bawang putih, serai dan
garam secukup rasa.
3. Tumbuk semua bahan sehingga hampir lumat.
4. Sebelum itu, sapukan kunyit dan garam pada bahagian badan
ikan.
3. Sumbatkan bahan yang ditumbuk ke dalam bahagian yang
dibelah dan ke dalam perut ikan tersebut.
6. Goreng ikan tersebut sehingga garing masak.
Post a Comment