Cikgu moon
Ha.. ne resepi daging masak kari.. 2 hari lepas,
tak masukkan..masak kari daging ne..
memang jenuhla nak tunggu daging tu empuk.. takpe.. hasilnyaa.. sodap..


Bahan-bahan:

2 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 kilo daging (dipotong sederhana)
4 sudu mkn rempah kari daging
2 sudu mkn cili kering (tumbuk/cili boh)
1/2 santan
daun kari
tomato
3 biji kentang
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa

Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumis daun kari sehingga garing.
2. Masukkan semua bahan yang dihiris sehingga naik wangi.
3. Masukkan rempah kari & cili kering dan tumis hingga naik garing
4. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.
5. Masukkan santan, kentang, asam,garam dan tomato.
6. Kecilkan api dan tunggu sehingga masak.
7. Matikan api dan boleh hidangkan dengan nasi atau roti jala.

0 Responses

Post a Comment

mARi sOLAt