Cikgu moon
Ini resepi kegeraman aku.. aku suka cencaru goreng sumbat belakang ne.. Ini memang resepi mak aku..Simple.. bahan pun tak banyak..Silalah mencuba....


Bahan-Bahan:
  • 3 ekor ikan cencaru yang bersaiz besar
  • minyak masak untuk menggoreng
  • 4 batang cili api/padi (nak pedas letak lebih)
  • 2 ulas bawang merah
  • ¾ ulas bawang putih
  • 2 batang serai (dihiris)
  • sedikit hali
  • garam secukup rasa
  • kunyit dan garam untuk bahagian luar badan ikan


Cara-cara:

1. Ikan yang telah disiang, dibelah belakang kiri dan kanan.  
    terlebih dahulu
2. Campurkan cili api, bawang merah, bawang putih, serai dan
    garam secukup rasa.
3. Tumbuk semua bahan sehingga hampir lumat.
4. Sebelum itu, sapukan kunyit dan garam pada bahagian badan    
    ikan. 
3. Sumbatkan bahan yang ditumbuk ke dalam  bahagian yang
    dibelah dan ke dalam perut ikan tersebut.
6. Goreng ikan tersebut sehingga garing masak.
Labels: edit post
0 Responses

Post a Comment

mARi sOLAt