Cikgu moon
Daun kunyit ni banyak khasiatnya. Ia merupakan bahan utama dalam masakan Nyonya dan digunakan secara menyeluruh di dalam masakan India. Di Negeri Sembilan pula, daun kunyit selalu digunakan dalam masakan rendang dan gulai bagi menambahkan aroma masakan tersebut.

Daun kunyit mempunyai persamaan dengan daun halia. Petua orang tua-tua, sekiranya kita diserang sakit kepala atau pening, ramas beberapa helai daun kunyit bersama sedikit air. Selepas itu, ramas di kepala hingga rata. Kalau emergency, tak jumpa panadol, leh la try cara ni.

Macam kita camping kat hutan ke, lupa bawak panadol, leh la cari daun kunyit kat hutan... Jangan tersilap daun dah la ya, kang gatal-gatal lak kat kepala, 'den' tak tau. He he.

Selamat mencuba...!
Labels: edit post
0 Responses

Post a Comment

mARi sOLAt