Cikgu moon
Rambut oh rambut !!!!

Terdapat beberapa info menarik tentang rambut. Antaranya ialah :

v     Rambut penduduk di Asia berbeza dengan rambut mereka yang tinggal di Barat. Jadi keperluan rambut juga berbeza.

v     Bagi mereka yang tinggal di negara panas seperti Malaysia dinasihatkan supaya mencuci rambut setiap hari kerana rambut mudah berminyak.

v     Ramai yang tidak tahu fungsi syampu dan perapi. Syampu digunakan bagi membersihkan kulit kepala, manakala perapi bagi melembutkan rambut.

v     Terdapat 46 punca keguguran rambut. Tetapi yang paling utama ialah perubahan hormon, pemakanan dan pengambilan ubat yang menjejaskan folikel rambut.

v     Makanan ringan adalah punca keguguran rambut.
v     Bagi wanita yang menopaus, mereka kehilangan estrogen. Ini menyebabkan keguguran rambut lebih cepat.
v   Elakkan menyikat rambut dengan kerap. Kekerapan menyikat rambut boleh merosakkan folikel rambut, jadi sikatlah rambut anda dengan tujuan memastikan ia tampak kemas dan tersusun.


Pastiya setiap orang mempunyai masalah yang biasa ini iaitu rambut gugur dan berkelemumur. Baik gugur sedikit atau gugur dengan banyaknya. Selain itu Terdapat juga masalah lain seperti rambut nipis dan tidak kurang juga masalah rambut botak.
Kenapa ini berlaku?
1. RAMBUT GUGUR @ NIPIS
Setiap helaian rambut tumbuh dalam satu kitaran iaitu tumbuh, berehat dan gugur. 90% rambut tumbuh dari kepala dan akan berterusan antara 2-6 tahun. 10% akan berehat antara 2-3 bulan, selepas itu rambut akan melalui peringkat mati / gugur.
Beberapa sebab/punca rambut gugur/akhirnya botak:
·         Sakit/Masalah kesihatan
o        Seperti penyakit diabetis tidak terkawal, thyriod serta masalah hormon yang tidak seimbang terutama di kalangan wanita
o        Penggayaan rambut / selalu melurus, mewarna, mengkerintingkan rambut akan merosakan rambut / mudah putus & rapuh. Tidak kurang juga akibat dari penggunaan getah atau cekak rambut dengan ketat boleh merosakkan folikel rambut dan tidak dapat tumbuh dengan sempurna.
·         Pemakanan
o        Kandungan protein, vitamin & mineral yang tidak mencukupi selalu mengalami masaalah rambut, gugur dan botak.
·         Ubat-ubatan
o        Beberapa jenis ubat yang mengandungi isatretinoin, amphetamines dan steroid boleh menyebabkan rambut gugur.
·         Masaalah Psikologi
o        Trichotillomania adalah masaalah psikologi yang mendorong seseorang itu mencabut rambut mereka sendiri. Ini menyebabkan masaalah rambut botak bertompok serta merosakkan akar rambut.
2. RAMBUT BERKELEMUMUR
Kulit kepala yang mati dan kering mengelupas secara berlebihan dan kulat seperti yis yang berlebihan di atas kulit kepada boleh menyebabkan bertambahnya pertumbuhan kelemumur.
Antara yang menyumbang kepada pembetukan kelemumur:
  • Bersyampu tetapi tidak membilas dengan sempurna
  • Penggunaan penyembur rambut
  • Perubahan hormon
  • Daya imuniti yang rendah
  • Pengeluaran minyak yang berlebihan

Sekarang kita lihat antara mitos @ fakta tentang rambut yang biasa berlaku dalam kehidupan seharian kita.

Mitos 1 : Memotong rambut secara teratur akan mempercepat pertumbuhannya.
Fakta : Rambut tumbuh setengah inci setiap bulan, samaada dipotong ataupun tidak.
Demikian menurut John Barrett, pemilik John Barrett Salon di New York City. Namun rambut memang tumbuh agak sedikit lebih cepat pada musim panas.


Mitos 2 : Stress dapat membuat rambut gugur.
Fakta : Rambut gugur sepanjang waktu, sekitar 50 - 120 helai per hari, rambut akan gugur agak lebih banyak saat anda terkena stress berat, seperti perceraian, atau menjalani pembedahan. Kehamilan atau pengambilan antibiotik juga penyebab rambut gugur.Mitos 3 : Berganti shampoo dapat membuat rambut tampil lebih sehat.
Fakta : Mungkin juga tapi itu sebenarnya tidak betul! Rambut kita tidak sama sekali dapat membezakan jenama shampoo apakah yang kita gunakan.

Mitos 4 : Jika anda mencabut uban, maka di tempat yang sama akan tumbuh tiga atau empat rambut lain.
Fakta : Sangat tidak benar! namun mencabut uban merupakan habit yang tidak baik. Akar rambut akan rosak, dan menyebabkan infeksi.


Mitos 5 : Anda tidak dapat membuat rambut lurus secara keseluruhan.
Fakta : Lima minit dengan menggunakan flat-iron, cukup untuk membuat rambut lebih lurus berkilau.


Mitos 6 : Untuk mendapatkan rambut yang benar-benar bersih, lakukan langkah ini "basuh, bilas dan ulangi lagi".
Fakta : Cukup basuh dan bilas saja, tak usah diulangMitos 7 : Mencuci rambut dengan air sejuk setelah bershampoo akan membuat rambut lebih bersinar.
Fakta : Air sejuk mungkin membuat rambut anda 'terjaga', namun berliter-liter air sejuk tak akan dapat memberi kilauan pada rambut anda

Mitos 8 : Mewarnai rambut akan menyebabkan kerosakan.
Fakta : Produk pewarnaan sekarang ini cukup lembut dan tidak akan merosak rambut. Malah ada yang memberi lebih vitamin kepada rambut dan juga memudahkan rambut diurus


Mitos 9 : Rambut bercabang dapat diatasi dengan produk yang tepat.
Fakta : Sekali bercabang, rambut akan tetap seperti itu, kecuali anda memotongnya.Mitos 10 : Anda harus menyisir rambut 100 kali setiap hari!
Fakta : Oh Tidakk!! menyisir rambut berkali-kali akan menarik rambut dari folikelnya dan melemahkan helaian rambut.


Labels: edit post
0 Responses

Post a Comment

mARi sOLAt