Cikgu moon
Biasanya semua orang akan menggunakan halia sebagai bahan utama dalam setiap masakan. Kalau takde halia tak boleh masak ke? Haha..mungkin pada kita, tak lengkap masakan sekiranya tidak memasukkan halia. Betul kan?

Tahukah anda bahawa halia mengandungi sehingga 3% minyak pati yang menghasilkan haruman unik.
Hali digunakan sebagai bahan perasa di dalam masakan.

Ia boleh direbus dan ducampur ke dalam teh untuk dijadikan teh halia serta dimaniskan dengan menambah madu. Minuman teh halia baik kerana dipercayai mampu mengurangkan angin dalam badan.

Ia sering dijadikan bahan rempah di dalam masakan cina terutamanya makanan laut dan daging kambing.

Bukan itu sahaja, halia juga menjadi begitu berharga bagi wanita kerana terdapatnya pengusaha kecantikan yang menggunakan halia sebagai bahan utama dalam penghasilan produk pelangsingan badan.
Labels: edit post
1 Response
  1. Unknown Says:

    mohon share ya akak..:)


Post a Comment

mARi sOLAt